İSTATİSTİKÎ DANIŞMANLIK HİZMETLERİ

• İstatistiksel analiz doğru yapıldığında yararlı olan bir yaklaşımdır. Her veri setine istenilen istatistiksel analiz uygulanamaz. Veri setine uygun istatistiksel analiz yöntemi uygulamak gerekir.
• İstatistiksel analize geçmeden önce veri setinde yer alan değerlerin hangi ölçekle elde edildiğinin bilinmesi gerekir. Farklı ölçeğe ve değişken sayısına göre farklı istatistiksel analiz yöntemleri uygulanır.
• İstatistiksel analiz, amacınıza ve kurduğunuz hipotezinize (araştırma hipotezi ve istatistiksel hipotez) göre farklılıklar gösterir. Amaca ve hipoteze uygun istatistiksel yöntemi seçilir. Verilerin dağılımları ile ilgili teorik irdelemeleri yaptıktan sonra analiz yöntemine karar verilir.
• Amaca ve hipotezi test edecek uygun bir yöntemi belirledikten sonra uygun bir istatistiksel analiz paket programı seçilir ve verileri yöntemin istediği biçimde bilgisayara girilir. İstatistiksel paketin nasıl bir algoritma kullanarak çözüm yaptığını da dikkate alarak çıktılar yorumlanır.
• Bilgisayar bir araç ve istatistik paketi de bir yardımcı analiz aracıdır. Bu ikili hiçbir zaman bir amaç-sonuç değildir. Bilgisayar ve paket ne verirseniz onu analiz eder. Bilgisayara verilen rakamlar anlamlı doğru ve uygun ise analiz doğru, uygun ve kullanılabilirdir. Değilse her şey yanlıştır. İstatistik paketi veri setini irdelemeksizin çözüm yapar.
• İstatistiksel yöntemleri verilerin ölçeklerine göre uygun biçimde seçilir. Hiçbir zaman isimsel (nominal) ya da sıralı (ordinal) ölçekle elde edilmiş ve 1,2,… biçiminde kod değerler verilerek sayısallaştırılmış veri setlerine belirtici istatistiklere dayalı (descriptive statistics) hesaplamalar ve parametrik analizler yapılmaz.
• Analitik problemlerinizde mutlaka bir istatistikçi ile işbirliği yapınız. Bu sizin problemlerinizi istatistikçiye doğru aktarmanızı sağlamak, istatistikçinin de sizin probleminizi anlayabilmesi ve size çözüm önerebilmesi açısından önem taşımaktadır. İstatistikçi sizin özgün probleminizi, ona öğretebildiğiniz oranda anlayabilecek ve kavrayabilecektir. İstatistikçiye yardımcı olmak ve onu eğitebilmek, ondan yararlanabilmek için probleminizin istatistiksel irdelemesini bilmeniz gerekmektedir.
• Bilimsel çalışma; toplumu tanıma, profilini çıkarma, neden, niçin, nasıl, ne zaman, nerede gibi sorulara cevap veren uğraşlar ve bilgi üretme işlevidir. İstatistikî araştırmaların tüm aşamalarında bilimsel etik kuralları asla ihmal edilmemelidir. Bilimsel bilgi üretmek özveri isteyen, bilgi birikimi ve deneyim isteyen bir konudur. Araştırmanızı yapmadan önce, araştırmanın planlama aşamasında projelerinizi, anket/araştırma formlarınızı, araştırma hipotezlerinizi ve istatistiksel hipotezlerinizi mümkün ise bir istatistikçi ile tartışınız. Probleminizi kendi ve yakın bilim alanlarındaki kişilerle tartışınız. Öneriler ve uyarıları dikkate alınız. Problemi farklı bakış açılarından ele alınız. Araştırma bittikten sonra değil araştırmanın projelendirilmesi aşamasında istatistikçi ile konuşunuz. Yararlı olacağına eminim.

Bu çerçevede kısaca hizmetlerimiz;
• Veri toplama yöntemleri geliştirmek, bilgi toplamaya yönelik anket formları hazırlamak
• İstatistikî anlam taşıyan tüm alanlarda araştırmalara yönelik analiz, değerlendirme ve yorumlama
• İhtiyaç analizi çalışmaları yapmak
• Toplum önderleri, liderler, iş adamları, yatırımcılar ile akademik çalışma yapan araştırmacılara istatistikî danışmanlık hizmetleri sunmak
• İstatistik Eğitimini Vermek




Yukarı width=